Työnohjaus

Mitä on työnohjaus?

Työnohjaus on luottamuksellinen ja asiakkaan toiveisiin, tarpeisiin ja tavoitteisiin pohjautuva prosessi, jossa käsitellään keskustellen ja erilaisia menetelmiä hyödyntäen työhön liittyviä tunteita, kokemuksia ja ajatuksia.

Työnohjaajana ohjaan keskustelua työstä kysymysten kautta ja luotan asiakkaani kykyyn löytää itse ratkaisut ja oivallukset. Työnohjaus mahdollistaa hyvien käytänteiden ja kokemusten jakamisen, ajatusten selkeyttämisen ja ammatillisen identiteetin vahvistamisen.

”Jo ensimmäinen työnohjaus tapaaminen lisäsi merkittävästi työntekijöiden työssä viihtymistä ja vuorovaikutuksen laatua.”

Esihenkilön kokemus ryhmätyönohjauksesta


Kenelle ja miksi?

Asiakkainani ovat niin pienyrittäjät kuin yritysten henkilöstö sekä yhdistysten, kuntien ja kaupunkien työntekijät ja esihenkilöt

Yksilötyönohjaus sopii niin työntekijöille, esihenkilöille, freelancereille ja yrittäjille. Kun haluat rauhallista, mutta aktiivista aikaa pysähtyä käsittelemään työhön liittyviä ajatuksia ja tunteita, työn johtamisen kehittämiseen, toimintatapojen tai tavoitteiden selkeyttämiseen.  Yksilötyönohjauksessa saat varmuutta, itsetuntemusta, uusia näkökulmia ja löydät ratkaisuja.

Ryhmille ja tiimeille työnohjaus sopii vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä edistäväksi menetelmäksi,
etenkin etä- ja hybridityön yleistyessä, kun kohtamiset ja yhteistyö työyhteisöissä ovat muuttaneet muotoaan.
Työnohjaus soveltuu syvälliseen projektien ja hankkeiden kehittämiseen, jolloin käsitellään ideoita, jaetaan kokemuksia ja hyviä käytänteitä sekä ennakoiden tarkastellaan koko projektin elinkaarta.

Työnohjauksessa voi kehittää ammatillista osaamista, esimerkiksi perehdytyksen yhteydessä, koulutuksen tai muutosprosessien aikana kun integroidaan uusia asioita työarkeen.
Tai ehkä haluat suunnitella tiimisi kanssa tulevaisuuden näkymiä, jotta jokaisen vahvuudet, näkökulmat ja ratkaisuehdotukset tulevat tasapuolisesti hyödynnettyä?

Työnohjattavien henkilökohtaiset ja ryhmien yhdessä määrittämät tavoitteet ovat työni keskiössä.
Tavoitteiden saavuttamisen lisäksi työnohjauksesta on koettu yleisesti monia erilaisia hyötyjä, kuten:

  • Työnohjauksessa kehittyvät vuorovaikutustaidot kokemusten jakamisen ja toisten tietoisen kuulemisen myötä, samalla yhteisöllisyys ja luottamus vahvistuu
  • Työnohjauksessa käsitellään erilaisia työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja uusia tapoja edistää työhyvinvointia.
  • Työnohjauksessa käsitellään mm. muutosprosessiin liittyviä erilaisia huolia ja tunteita sekä edistetään myönteistä suhtautumista ja sitoutumista muutosprosessiin. Työnohjauksessa keskustellaan muutostaidoista eli miten luopua vanhasta ja oppia uutta.
  • Tiedon ja kokemusten vaihtamisen myötä ammattitaito vahvistuu.
  • Työnohjausprosessissa kirkastuvat työn merkitys, omat voimavarat​ ja vahvuudet
  • Tunnetaidot vahvistuvat

 

Työnohjauksen hyödyt

Työnohjaus on tavoitteellista ja tavoite sovitaan yhdessä ohjattavien kanssa työnohjausprosessin alussa. Työnohjausprosessin ainutlaatuisuuden luovat ohjattavat ohjaajan kanssa.  Sen vuoksi työnohjauksen vaikutukset ovat hyvin erilaisia. Työnohjaus vahvistaa ammatillisuutta, vuorovaikutusta ja yhteistyötä työyhteisössä. Vaikutukset voivat näkyä työhyvinvoinnissa esim. sairauspoissaolojen vähenemisellä, työn merkityksellisyyden vahvistumisena, asiakaspalvelun laadussa, yhteisöllisyydessä ja työilmapiirissä avoimena ja arvostavana vuorovaikutuksena, luottamuksen vahvistumisena sekä työn laadussa ja siten tuloksellisuudessa.

 

 

Työstä hyvinvointia