Keskustelin ravintolapäällikön kanssa, joka kertoi kesän vilkkaimmasta päivästä, jolloin he tekivät myös parhaimman myynnin. Hän vertasi kyseistä päivää aallon harjalla surfaamiseen, hommat hoituvat sujuvasti, ei ollut kiireen tunnetta eikä mitään sähläystä. Asiakkaiden kanssa ehti juttelemaan rennosti, vaikka ihmisiä tuli jatkuvana virtana. Tunnelma oli hyvä niin asiakkailla kuin henkilöstölläkin.
Kysyn, miten hän johtaa, miten tällaiset olosuhteet luodaan, jossa yllättävään kysyntään ja näennäiseen kiireeseen vastaamisessa onnistutaan?
Hän kertoi johtavansa maalaisjärjellä yksityiskohdat huomioiden. Erityisen tärkeää hänelle on henkilöstön hyvinvointi. Koska työ on fyysistä, hän oli miettinyt kaikki työvaiheet mahdollisimman tehokkaiksi ja voimavaroja säästäväksi, siis jopa käytettävien askelten tarkkuudella. Yksityiskohdilla on hänen mukaansa myös vaikutus työn, asiakaskokemuksen ja ravintolan laatuun.
Ymmärsin heti mistä hän puhui. Vaikka olen tehnyt erilaisia töitä ja toiminut työn kehittäjänä useita vuosia mieleeni tuli ensimmäinen kesätyö, jolloin oivalsin työn suunnittelun ja kehittämisen merkityksen. Rehellisesti sanottuna motivaattorini silloin oli nälkä, ihan fyysisesti koettuna. Olin Ruotsissa maatilalla, jossa talon tapoihin kuului ennen aamiaista hoitaa lehmät, hevoset, possut ja aamulypsyt sekä navetan siivous. Koska minulla, nuorena kaupunkilaistyttönä ei ollut mitään maatalouteen liittyvää osaamista, aamutöihin kului paljon aikaa alkuun.
Kuukauden kuluttua isäntä ihmetteli, miten olin puolittanut aamutöihin käyttämäni ajan. Kerroin miettiväni joka ilta kaikki tehtävät yksityiskohtaisesti, miten liikkuisin ja toimisin mahdollisimman tehokkaasti, välttäen turhia askelia ja ajankäyttöä (mitä voin tehdä sillä välin, kun vesi valuu ämpäriin). Työt tuntuivat sujuvan kuin tanssi ja olin ylpeä saavutuksestani. Opin kesän aikana paljon siitä, kuinka omaa työskentelytapaa voi kehittää ja tehostaa, työn laadusta tai työturvallisuudesta tinkimättä.
Ravintolapäällikön kanssa keskustellessa mietin, miltä minusta olisi tuntunut, jos tuolloin kesätöissä isäntä olisi määritellyt jokaisen askeleeni ja työtehtävän järjestyksen?
Kuinka ravintolapäällikkö onnistui luomaan työyhteisössä ilmapiirin, ettei työn tarkkaa suunnittelua koeta mikromanageeraamisena, kaikkeen puuttumisena?
Hän myönsikin, että joku oli kokenut toimintatapansa liian tarkkana, mutta valtaosan, etenkin nuorten tykänneen selkeistä ohjeista. Yleisesti ravintola-alalla on viime aikoina koettu työntekijäpulaa, mutta heille samat nuoret hakeutuvat kesätöihin pitkienkin matkojen takaa. henkilöstön viihtyvyys vaikuttaa luonnollisesti ravintolan tunnelmaan, asiakkaisiin ja siten myös tuloksellisuuteen.
Oli sitten kyse itsensä tai tiimin johtamisesta, sujuvan työn perustana on itsetuntemus, millaiseksi kokee itsensä ja missä voisi vielä kehittyä. Itsetuntemus vaikuttaa mm. hyvinvointiin, tavoitteiden realistiseen asettamiseen ja mahdollisten haasteiden ennakoimiseen.
Ravintolapäällikkö totesi myös, että itsetuntemus ja vuorovaikutustaidot ovat keskeisiä asioita sujuvan työskentelyn ja yhteistyön luomisessa. Hyvä vuorovaikutus vaatii tilannetajua ja ihmisten erilaisuuden ymmärtämistä.
Miten kuvailisit omaa työarkeasi ja lähestyvää syksyä?
Koetko olevasi tasapainossa ja työsi sujuvan kuin aallon harjalla surffaten?
Minulla on missio edistää ihmisten itsetuntemusta, työhyvinvointia, yhteistyötä ja vuorovaikusta, jolla mahdollistetaan onnistumiset. Jos koet töiden sujumisessa tai työarjen tasapainossa haasteita, ota yhteyttä! Minulta löytyvät palvelut tasapainon ja onnistuneiden työpäivien saavuttamiseksi.